Home   

Aspekt ERA Makelaars

Zoek meer

Hoe werkt het verkopen van een huis?

Een huis verkopen lijkt in principe niet moeilijk. Vraag en aanbod worden op basis van een prijs bij elkaar gebracht. En juist daarin schuilt de moeilijkheid. Wat is de juiste prijs?

De prijs is niet alleen afhankelijk van de grootte van de woning, maar ook van de omgeving, staat van onderhoud, aanbod van soortgelijke huizen in de buurt enzovoort.

Wat is mijn woning waard?

De meest gestelde twee vragen die wij krijgen zijn “Hoe snel is mijn huis verkocht?” en “Voor hoeveel?”
Het antwoord op deze vragen hangt voor een belangrijk deel af van de lokale marktomstandigheden en hoe verkoopklaar uw huis wordt aangeboden. Om u een goed inzicht te geven in de waarde van uw woning kunt u een gratis en vrijblijvende waardebepaling van uw huis aanvragen. Met deze waardebepaling krijgt u inzicht in een realistische verkoopprijs en de verkoopbaarheid in de huidige markt.

Hoe werkt ‘de markt’?

De huizenprijzen kunnen nogal wisselen, dat hebben we de afgelopen jaren kunnen zien. Waar de laatste tijd steeds sprake was van prijsdaling, zien we nu dat de prijzen minder hard dalen en dat het aantal kopers toeneemt. Welke effecten dit heeft op de lokale woningmarkt is als consument lastig te voorspellen. Als professionals zijn wij dagelijks bezig met het huidige en toekomstige woningaanbod in uw omgeving. Doordat wij veel waardebepalingen verrichten bij mensen die overwegen te gaan verkopen, hebben wij een goed idee van het toekomstige woningaanbod. Daardoor zien wij eventuele veranderingen in prijs en aanbod eerder aankomen en kunnen wij u beter adviseren over de juiste verkoopprijs voor uw huis.

De juiste prijs bepalen

Natuurlijk is uw huis in uw beleving het mooist. U ziet meer dan alleen de stenen. U ervaart ook de herinneringen en de bijbehorende emoties bij het huis, de fijne sfeer in de straat en de leuke buren. Dat maakt het huis voor u het meest waardevol. Echter, kopers hebben die emotie (nog) niet en zullen uw huis wel degelijk vergelijken met andere huizen die op dat moment op de markt zijn. Ook buiten uw straat of buurt. Het bepalen van de juiste vraagprijs is daarom een van de meest belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle verkoop.

Wij helpen u zich te verplaatsen in hoe een koper zijn keuze maakt. Dit doen wij onder andere met behulp van een ERA Vergelijkende Marktanalyse. Deze analyse vergelijkt uw huis met vergelijkbare recent verkochte huizen en met vergelijkbare huizen die nu te koop staan. U ziet uw huis dan als onderdeel van de gehele markt. Hierdoor krijgt u een realistisch beeld van het verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs. Hoe verder de vraagprijs uit de pas loopt met wat de kopers ervoor willen geven, des te langer het huis te koop staat. Bewezen is dat met een juiste prijsstelling de kans op verkoop binnen drie maanden vele malen groter is. (zie ook onderstaande afbeelding). Onze verkoopinspanningen zijn er dan ook op gericht om uw woning binnen drie maanden te verkopen.

Verkoopklaar maken van uw huis

Het huis voorbereiden voor de verkoop betekent dat het eruit moet zien alsof de koper er zo in kan. Dat is een enorm voordeel voor vrijwel alle kopers. Het is een klus om uw huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken, maar het is het wel waard. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Maak uw huis zo neutraal mogelijk. Zo helpt u kijkers zich voor te stellen hoe het huis eruit zal zien als hun eigen spullen erin staan. Haal persoonlijke zaken, zoals diploma’s, certificaten en foto’s van de muur.
  • Maak alles schoon in huis en buitenshuis, inclusief houtwerk, deuren en tuin en/of balkon.
  • Zorg ervoor dat het huis er licht en ruim uitziet. Hou jaloezieën en vitrages open bij bezichtigingen en Open Huizen Routes. Verlicht donkere ruimtes als kelders of bergingen voldoende.
  • Soms maakt een verfje op de muur een wereld van verschil. Loop alle kamers eens door en overweeg een donkere muur wit te schilderen.
  • Voer kleine reparaties uit. De koper denkt in kosten. U denkt in moeite. Kleine reparaties zijn beslist de moeite waard.
  • Zorg dat de tuin er netjes uitziet. Maai het gras, plant bloeiende plantjes, snoei de heg en struiken.

Onderhandelen over de prijs

De prijs van uw huis is onderhandelbaar. Heeft een koper interesse, dan zal er een bod gedaan worden. Wat nu?
Er zijn diverse manieren waarop u met een bod kunt omgaan. Natuurlijk hangt het in de eerste plaats af van het verschil met de vraagprijs. Maar u hoeft niet altijd een tegenbod te doen met een lagere prijs. Soms kunt u ook zaken toevoegen aan het huis, waardoor de koper meer krijgt voor zijn geld. U kunt bijvoorbeeld aanbieden bepaalde bouwkundige zaken te laten uitvoeren, of sommige aankoopkosten voor uw rekening nemen. Vaak is er meer mogelijk dan zakken in prijs. Wij hebben hier dagelijks mee te maken en kunnen u door onze ervaring goed adviseren over hoe te reageren op een bod.

Bod geaccepteerd, huis verkocht

Zodra u het met de koper eens bent geworden over de koopsom en overige voorwaarden, is het zaak dit snel schriftelijk vast te leggen. Dit gebeurt door het opstellen en ondertekenen van een koopovereenkomst (ook wel voorlopig koopcontract genoemd). In deze overeenkomst wordt alles gedocumenteerd, zodat de koper precies krijgt wat hij gekocht heeft en u precies weet wat u moet leveren. Denk hierbij aan zaken die u achterlaat in en om het huis. Met het ondertekenen van de koopovereenkomst is de koop nog niet definitief geworden. In bijna alle gevallen zal er door de koper een voorbehoud van financiering worden opgenomen. Dit houdt in dat de koper een bepaalde periode, meestal één maand, de gelegenheid krijgt om de financiering van het huis voor elkaar te krijgen. Lukt dit niet, dan kan de koper onder de koop uit.

Overdracht bij de notaris

Is de financiering geregeld, dan stelt de notaris de benodigde documenten op en wordt de verkoop afgerond met het passeren van de akte van levering. Voor het moment van passeren zal de koper en/of de aankopend makelaar een eindinspectie van uw huis doen om te controleren of alle afspraken die zijn vastgelegd in de koopovereenkomst zijn nagekomen. Op dat moment worden ook gezamenlijk de meterstanden opgenomen.

Wij helpen u graag

Zoals u op deze pagina heeft kunnen lezen komt er nogal wat kijken bij het succesvol verkopen van uw huis. Wij doen natuurlijk niets liever dan u van waardevolle adviezen voorzien tijdens elke stap van het verkoopproces. Bel ons gerust voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling of voor een informatief gesprek over de mogelijkheden.